Suna la: 0742 010 636

Ciprian Porumbescu 12, Sector 1, Bucuresti Vezi Locatie

aug. 18

Obezitatea – „Boala secolului”

Obezitatea este o boală cronică definită printr-un indice de masă corporală (IMC) peste 30 kg/m2. IMC permite o apreciere globala a stării de nutriție și se calculează împărțind greutatea (în kg) la pătratul înălțimii (în metri). Conform studiilor epidemiologice exista o corelație puternică între greutatea corporală și mortalitate, iar prevalența afecțiunilor legate de obezitate (ca diabetul zaharat, hipertensiunea arterială) începe să crească de la un IMC peste 25 kg/m2. Obezitatea apare printr-un aport de calorii excesiv față de cheltuielile energetice pe o perioada îndelungata de timp.

aug. 18

Bolile psihosomatice

Termenul de boli psihosomatice se refera la acele afecțiuni medicale a căror apariție și/sau evoluție este afectata de factori psihologici.
Suferințele în plan psihologic pot sã genereze nu numai boli psihice, ci şi boli somatice (denumite psihosomatice); în plus, anumite boli somatice, ca de exemplu tumorile cerebrale, insuficiențele de organ (hepatică, renală sau chiar respiratorie şi cardiacă) pot antrena tulburări psihice importante (mergând până la stări delirante sau comatoase).
Cu toate că, în principiu, orice afecțiune este influențată, fie și într-o mica măsură, de factorii psihologici, există un număr de afecțiuni pentru care această legătură psihic-somatic este evidentă.

aug. 18

Hipertensiunea arteriala

Intrebarea fireasca pe care poate v-o puneţi: de ce aceasta afecţiune o abordăm prima? Mă pun în locul dvs, de data aceasta în calitate de pacient şi medic şi încerc să vă transmit ce ar trebui să ştie cineva diagnosticat cu hipertensiune.

Câteva date generale sunt necesare pentru a mă face înţeles. Astfel, până la începutul sec XX, hipertensiunea ca boală şi diagnostic bine conturat, era cunoscută doar în Europa şi Statele Unite. În prezent, această afecţiune se înregistrează pe întregul glob, cu un procent îngrijorător, depăşind 30% din populaţie.