Suna la: 0742 010 636

Ciprian Porumbescu 12, Sector 1, Bucuresti Vezi Locatie

Ecografie Cardiaca

https://www.drblaj.ro/wp-content/uploads/2021/08/Ecografie.pngEcografie Cardiaca

Ecografia cardiaca (ecocardiografia) bidimensionala este o metoda imagistica de explorare a inimii, prin care se vizualizează pe un ecran secțiuni (felii) din inimă, în aceste sectiuni putându-se măsura dimensiunile celor 4 cavitați cardiace (atriul stâng, ventriculul stâng, atriul drept și ventriculul drept), precum si ale vaselor mari care se varsă în inimă (vena cava inferioara) și care pleacă din inimă (aorta). Cu ajutorul unor algoritmi speciali, computerele înglobate în aparatele care realizează ecografia deduc din dimensiunile cavitaților inimii date importante despre funcțiile inimii – funcția sistolica (funcția de golire a inimii) și funcția diastolica (funcția de umplere a inimii). În plus, ecografia cardiaca permite o foarte fidelă și sigură apreciere a morfologiei și funcției valvelor inimii (valva mitrala, valva aortica, valva tricuspida, valva pulmonara). Metoda Doppler adaugată ecografiei bidimensionale, permite actualmente măsurarea vitezei sângelui în orice punct al inimii, permițând depistarea insuficientelor sau stenozelor valvulare (în aceste cazuri vitezele de circulație a sângelui sunt mult crescute). Doppler-ul color permite transformarea fiecărei viteze dintr-un anumit punct al inimii, în culoare, secțiunea prin inima fiind afișată pe ecran sub diverse culori, în funcție de vitezele sângelui în fiecare punct. Nu în ultimul rand, ecografia mai permite și aprecierea pericardului (a învelișului în care se găsește inima), cu depistarea foarte ușoară a eventualelor acumulări de lichid în sacul pericardic, echivalente, cel mai adesea, cu o inflamație a acestui sac.

Când este necesara efectuarea unei ecocardiografii?

Ecocardiografia este de departe cea mai importanta si cea mai frecvent utilizata metoda imagistica din domeniul cardiologiei, datorita costurilor mai reduse comparativ cu alte metode imagistice (tomografia computerizata cardiaca, scintigrafia cardiaca, cateterismul cardiac) și, de asemenea, datorită lipsei iradierii (spre deosebire de TOATE cele menționate anterior), care o face repetabila ori de cate ori este nevoie pentru a urmări evoluția bolii unui pacient cardiac. Astăzi se considera că o ecocardiografie aduce informație mult mai multa decât o consultație obișnuită și practic nu se mai poate imagina cardiologia fără ecocardiografie. Deoarece pe o ecocardiografie bolile pot fi recunoscute cu mult înainte de a se manifesta prin vreun simptom, metoda poate ajuta la diagnosticul precoce al bolilor de inima, singurul care poate salva vieți. De aceea, părerea unanima este ca ecocardiografia este recomandata, pentru stabilirea diagnosticului, oricărui pacient cardiac sau oricărui pacient care are unul sau mai multe simptome cardiace:

-durere în piept, respirație grea, palpitații, oboseală

În plus, mai este recomandata oricărui pacient care are hipertensiune arterială (tensiunea arteriala crescuta), pentru a se vedea în ce măsură este afectată și inima.

(sursa: Wikipedia)